Beleving boven resultaat

Volgens wikipedia komt de betekenis van het woord ‘activiteit’ in de buurt van de betekenis van het werkwoord ‘doen’. “Ik ben bezig met een activiteit” betekent dan ook: “Ik doe iets”. In de meeste gevallen bestaat de behoefde dat, het doen van een activiteit, ook een bepaald resultaat oplevert. Resultaat dat vaak zwaarder kan wegen dan de beleving tijdens de uitvoering ervan. Bijvoorbeeld het verdienen van geld, ondanks dat je niet zo tevreden bent met je baan, of het behalen van een betere conditie, maar je eigenlijk geen plezier beleefd in de sportschool. Kortom het kan van alles zijn.

Maar wat als het resultaat ondergeschikt wordt gesteld aan de beleving, en juist dat het uitgangspunt wordt van het ‘iets doen’?

Dit werd onlangs genoemd in een kort artikel (linkedin) van Angelien Horn (vicevoorzitter Afdeling Alzheimer Nederland Amsterdam), en stemde mij tot nadenken. Want benoemd Horn in deze eigenlijk niet de essentie waaruit een activiteit, voor iemand met Alzheimer, moet bestaan, de beleving? Gericht op het gevoel dat loskomt bij het doen van iets, en gevoel is vaak datgene wat iemand het langste vast houdt.

Ik kan niet ontkennen dat het voor een mantelzorger of direct betrokkenen, soms best heel moeilijk kan zijn om steeds weer nieuwe activiteiten te bedenken, omdat de ziekte zo onvoorspelbaar is. En een dierbare van een op ander moment iets gewoonweg niet meer kan of begrijpt. Deze constateringen zijn zeer verdrietig, en kan een gevoel van machteloosheid met zich meebrengen. Want de structuur en regelmaat in de dagelijkse activiteiten, moeten weer helemaal bijgesteld worden in een nieuwe fase die aanbreekt. Juist dan, door de beleving als uitgangspunt te nemen, en dat boven alles te stellen, kan men tot hele nieuwe inzichten komen als het gaat om de keuzes voor het bepalen van de activiteiten.

Het ‘geheim’ zit hem volgens mij in de kleine dingen die de zintuigen stimuleren en daardoor een positieve beleving creëren. Het bekijken van een natuurfilm bijvoorbeeld, luisteren naar mooie muziek, een frisse neus halen, iets boetseren, of gewoonweg samen het eten voorbereiden. Activiteiten hoeven dus helemaal niet ingewikkeld te zijn, want zolang de ‘beleving’ centraal staat, kan men enorm veel mooie simpele dingen bedenken, dat iedereen een positief gevoel bezorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.