Kleren maken de man

” Onze momenten, samen in het pashokje, kan ik mij nog goed voor de geest halen. Ik keek naar haar spiegelbeeld en zij naar zichzelf. Door de stramheid, die in haar lijf was geslopen, ging het steeds moeizamer, en werd het met de tijd ook steeds meer verwarrend voor haar, als ik haar in kleding probeerde aan te wurmen. Met de tijd merkte ik dat teveel prikkels een effect begonnen te hebben op haar welzijn. Teveel geluiden en mensen om haar heen, winkel in en uit, begon averechts te werken. En de verkoopsters in de winkels vonden het vaak ook vreemd als wij samen in het pashokje doken en wisten niet altijd goed hoe zij ons te woord moesten staan. Dus brak er een tijd aan dat ik haar kleding alleen kocht, zodat zij in alle rust thuis kon passen en als het versteld moest worden, nam ik het mee naar de kleermaker bij mij in de buurt. Een beetje omslachtig, maar de beste oplossing.” 

Ik denk dat dit voorbeeld van mijn moeder en ik, voor vele mantelzorgers, herkenbaar zal zijn.

Maar laten wij ook niet vergeten dat niet alle mantelzorgers in staat om ervoor te zorgen dat hun dierbare met Alzheimer goed en comfortabel gekleed is. Niet omdat zij niet willen, maar vaak ligt het aan de omstandigheden, bijvoorbeeld: dat mantelzorgers zelf slecht ter been zijn, weinig tijd hebben omdat zij daarnaast ook werken, het misschien een hele onderneming is om naar het dorp of stad te gaan omdat zij geen vervoer hebben. Er zijn allerlei redenen te noemen.

Dus wat als er twee keer per jaar, een dag wordt georganiseerd waar mantelzorgers mét hun dierbaren, op verschillende plekken in Nederland, terecht kunnen, om kleding te passen, te laten verstellen en te kopen? Zouden mantelzorgers dan al niet enorm geholpen zijn?

Een plek waar verschillende modehuizen hun kleding etaleren en waar geduldige en vriendelijke verkoopsters mensen helpen met het uitzoeken van kleding. Er niet van opkijken als u samen een pashokje in duikt. Gewoon een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en alle obstakels worden weggenomen.

Alzheimer Netwerk hoort graag wat u van dit idee vindt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.